Polenul crud, remediu pentru alergiile la polen


        În natură există două tipuri de polen, anume polenul anemofil și polenul etomofil. Diferența între cele două tipuri de polen este modul de răspândire. 

        Polenul entomofil este polenul recoltat exclusiv de albine, iar polenul anemofil este cel care se răspândește cu ajutorul vântului. Cel vinovat de alergii este polenul anemofil, iar albina nu îl recoltează niciodată.

        Polenul entomofil, în urma recoltării intră în contact de saliva albinelor și se inițiază un proces enzimatic, de fermentație lactică. Proces prin care o mare parte din substanțele cu potențial alergen se metabolizează, rezultând un produs cu compoziția chimică diferită de cea a polenului floral. 

       Polenul crud reduce nivelul de histamină, substanţă ce reprezintă tinţa medicamentelor contra alergiei. Este important ca să începem consumul de polen crud înainte de sezonul polenului, pentru ca organismul să aibă timp să-și întărească imunitatea și să se producă o desensibilizare progresivă şi sistematică faţă de polenul anemofil. Cu cât este mai variat polenul cu atât mai bine, deoarece provine din mai multe tipuri de plante, ajutând organismul să lupte cu alergeni din diverse surse. Totodată polenul albinelor conține atât vitamina E cât și seleniu, cele două elemente care acționează sinergic contra alergiilor

        Administrarea polenului se începe cu o doză foarte mică de test, care poate fi câteva granule.  Se așteaptă cel puțin 24 de ore înainte de a mai lua o doză, pentru a putea observa eventualele reacții adverse. Dacă nu ai experimentat reacții negative, crește ușor doza zilnică la 1/4 dintr-o linguriță, apoi 1/2, până la 2 lingurițe pe zi. Este important consumul unui pahar de apă după administrarea polenului.

       Alergiile la polenurile recoltate de albine, în special la polenul crud, sunt cazuri rare.

      S-a observat la persoanele cu alergii de primăvară, că dacă consumă curent polen crud (minim 3 lingurițe/zi), fenomenele alergice se reduc până la 40 % în sezon. 

        Să rămâneți sănătoși!