Beneficiile polenului crud

 

        Polenul de albine este este pulberea fină, care se formează în staminele florilor, pe care albina o amestecă cu saliva, iar apoi o transportă pe piciorușele posterioare.

Polenul este definit ca fiind “super-aliment, fiind un aliment foarte complex, ce conține majoritatea nutrienților de care are nevoie corpul uman pentru a supraviețui. Valoarea nutritivă și terapeutică este superioară mierii de albine. Compoziția chimică este foarte complexă, fiind alcătuită din proteine, zaharuri, lipide, vitamine, enzime, substante minerale, fitohormoni, pigmenți de natura carotenoidă și flavonoidă.

Polenul de albine conține: complexul de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12), antioxidanți, betacaroten, vitamina C, vitamina E, acid folic, provitamina A. Din categoria mineralelor amintim: fosfor, calciu, potasiu, fier, magneziu, iod. Polenul crud este cea mai importantă sursă de protein vegetale, majoritatea sub formă de aminoacizi. El reprezintă o sursă excelentă de protein pentru vegetarieni sau pentru cei ce țin post.

        Datorită compoziției complexe, polenul este un aliment natural complet, cu beneficii extraordinare pentru organismul nostru. Este recunoscut pentru proprietățiile antiinflamatoare, antifungice, antivirale și antibacteriene. Acesta este utilizat ca supliment nutrițional, revigorant, pentru stimularea organismului și a imunității

 Iată care sunt beneficiile polenului  asupra organismului nostru.

  • Întărește sistemul imunitar.

Polenul este bun pentru flora intestinală și de aceea sprijină sistemul imunitar,  are proprietăți de tip antibiotic și de asemenea, bogat în antioxidanți care protejează celulele de procesul oxidativ.

  •       Tratează alergiile.

Polenul de albine reduce prezența histaminelor, ameliorând astfel alergiile.  Consumul regulat de polen crud poate reduce simptomele alergiei cu până la 40%, realizând o desensibilizare progresivă şi sistematică faţă de polenul anemofil

  •        Detoxifierea organismului

Polenul crud este un probiotic vegetal, ceea ce îl face un reglator perfect al funcţiilor digestive şi este excelent pentru detoxifiere

  •       Trateaza tulburarile intestinale.

Consumul  de polen are acțiuni curative, iar la nivel intestinal reglează tranzitul. Este un remediu pentru constipație

  •       Protejeaza sistemul respirator,

Datorită conținutului mare de antioxidanți ce are un efect anti-inflamator pentru tesuturile plămânilor, prevenind apariția astmului

  •       Remediu pentru prostată.

Datorită acțiunii antiinflamatoare, polenul poate ajuta la reducerea inflamației pentru a opri impulsurile frecvente de a urină.

  •      Susține sistemului cardiovascular.

Polenul conține cantități mari de rutin, un bioflavonoid antioxidant ce ajută la întărirea capilarelor, a vaselor de sânge, ajută în cazul problemelor circulatorii și corectează nivelul colesterolului. Puterile lui deosebite pot ajuta la prevenirea infarcturilor și atacurilor cerebrale.

  •      Sursă de energie

Cantitățile mari de proteinele, carbohidraţi şi vitamine pe care le găsim în polen ne ajută să fim în formă pe tot parcursul zilei, fiind considerat un veritabil energizant.

  •      Înfrumuseţează pielea

Polenul de albine este un adevărat miracol pentru sănătate pielii, ajutând la menţinerea elasticităţii şi fermităţii, ameliorând ridurile şi acneea. Consumul de polen crud, spun specialiştii, încetineşte procesul de îmbătrânire.

  •      Remediu pentru dezvoltarea copiilor

Consumul de polen în cazul copiilor mai mari de un an, favorizează dezvoltarea şi întărirea oaselor, accelerează dezvoltarea sistemului nervos și ajută la îmbunătăţirea funcțiilor cognitive

  •      Scăderea în greutate

Polenul deoarece conţine toţi nutrientii esenţiali necesari pentru mentinerea vietii va bloca apetitul si ne va regla metabolismul.

 Administrarea polenului

Fie ca este administrat sub forma de polen crud sau polen uscat se recomandă consumul în doze diferite în funcție de categoria de vârstă. Astfel:

  •          adultii 1-2 linguri de polen, echivalentul a aproximativ 25-30 g, dimineata pe stomacul gol
  •          copii cu varste între 7 si 16 ani le este recomandat un consum de 15 g de polen pe zi
  •          copii cu vârste între 4 si 6 ani pot consuma 12 g de polen pe zi

Este foarte important consumul unui pahar de apă, după administrarea polenului

Daca nu tolerati gustul, polenul poate fi amestecat in miere de albine, suc de fructe natural sau iaurt de baut, aceasta metoda ajutand produsul sa fie absorbit complet din tubul digestiv.

Recomandăm sa faceti periodic câte o cura de polen