Miere de salcam
Mierea de salcam este cunoscuta datorita proprietatiilor sale terapeutice, fiind un tonic general. Este aproape incolora, cu nuante de galben-pai spre galben deschis, avand aroma florilor de salcam. Cristalizarea mierii de salcam are lor intr-un timp indelungat, realizandu-se si in doi ani de zile, in functie de temperatura la care este tinuta. Mierea de salcam are cel mai ridicat continut de fructoza, comparativ cu alte tipuri de miere (41,7%), contine 10% zaharoza si maltoza, iar continutul de glucoza este de 34,7%, avand pH-ul 4. Mierea de salcam contine glucide, proteine, substante minerale (Ca, Cu, Fe, Mg, Mn, P, K, Si, Na, S), vitamine (B1, B2, B6), acid folic, enzime, flavoane, flavonoide, compusi aromatici, etc.
Mierea de salcam este utilizata in tratarea ulcerului, insomniei, stresului, asteniei, nevrozie, tusei, datorita efectului antiseptic, stimularea poftei de mancare, imbunatatirea activitatii inimii si a bunei functionari a ficatului. Datorita urmelor scazute de polen in compozitia mierii, aceasta nu produce reactii alergice asemeni mierii poliflore.
Mierea de salcam este prima miere care se introduce in alimentatia copiilor mici, deoarece are cel mai mic potential alergen.
Totodata este recomandata celor care savureaza cafeaua cu miere, pentru ca nu schimba gustul cafelei.