Propolisul brut are proprietăți care îi dau o valoare inestimabilă. Propolisul brut este cunoscut ca și cel mai puternic antibiotic natural, fiind un bun aliat împotriva virusurilor, având un spectru larg și nu prezintă reacții adverse asupra organismului. 

Piața oferă o gamă variată de produse pe baza de propolis. Acesta se poate folosi ca tinctură, sirop, spray, picături, creme și unguente. 

Tinctura de propolis este eficientă în tratamentul multor boli de piele datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene. Propolisul regenerează țesutul, accelerează vindecarea rănilor, previne infecțiile și susține sănătatea pielii.

 Poate fi folosită ca adjuvant după intervenții chirurgicale, în special în cazul rănilor postoperatorii dificil de vindecat.

Este de neînlocuit în tratamentul bolilor ginecologice. Acționează împotriva Trichomonas vaginalis, care provoacă infecții ale mucoasei vaginale și ale colului uterin

Mod de preparare

  1. Propolisul brut se fărâmă în bucăți cât mai mici, apoi se se adaugă într-un recipient din sticlă, de preferabil închis de culoare. 
  2. Se completează în recipient (borcan) cu alcool de concentrație/tărie, tăria ideală a alcoolului este de 70 grade. Dacă avem alcool de 96 de grade se va dilua cu apă distilată până la 70 de grade, pentru a nu arde polifenoli din propolis. Polifenolii sunt o categorie de compusi care se regasesc in mod natural în propolis și au rol antioxidant (deci pot neutraliza radicalii liberi care afecteaza celulele și cresc riscul de cancer, diabet, boli cardiovasculare) și antiinflamator (deci pot scădea riscul apariției a numeroase boli cronice)
  3. Borcanul cu propolis și alcool se va închide, se va amesteca energic, iar apoi se va lăsa minimum 2 săptămâni la macerat, într-un loc întunecat.  Se agită zilnic.
  4. Timpul de macerare ideal este de aproximativ 40 de zile.
  5. După macerare, tinctura va fi strecurată printr-o sită deasă și va fi pusă în sticlă brună sau depozitată la întuneric. 

Atenție – tinctura de propolis pătează. Petele de propolis se îndepărtează cu alcool tare sau cu un degresant puternic.

Proporții

Tinctura de propolis 30%

  • 100 ml alcool 70% (72 ml alcool 960 diluat cu 28 ml apa distilată)
  • 30 gr propolis brut

Tinctura de propolis 70%

  • 100 ml alcool 70% (72 ml alcool 960 diluat cu 28 ml apa distilată)
  • 70 gr propolis brut

Este foarte important diluarea alcoolul de la 960 la 700, pentru a nu arde polifenoli din propolis și a obține o tinctură cu beneficii maxime. 

 Acest lucru se face prin adaugarea de apă distilată în alcool după următoarea propoție:

100 ml ( alcool de 960)+ 39 ml (apă distilată)= 139 ml(alcool de 700)

Administrare tinctură de propolis:

Intern: se administrează între 4 și 30 picături de tinctură, de 1-3 ori pe zi, în funcție de vârstă și greutate amestecate în miere. 

  • Adulți: 30 de picături tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii peste 12 ani: 15-20 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii 6-12 ani: 8-10 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere
  • Copii 2-5 ani: 4-6 picături de tinctură de propolis, de 3 ori pe zi, în 1 lingură de miere, doar cu acordul medicului.

Este foarte important ca tinctura propolis să fie consumată împreună cu miere ( nu pe pâine și nu pe zahăr), deaorece mierea este emolientă și grabește vindecarea.

Extern: se aplică direct pe zonele afectate de 1-3 ori pe zi. Se poate aplica în combinație cu diverse creme (în funcție de afecțiune), direct, sau sub formă de badijonaj local.

Informațiile prezentate sunt de natura informativă și nu pot substitui consultul, sfaturile sau prescripțiile medicilor specialiști