Dieta cu polen


Polenul este alimentul minune care ne ajută să slabim dar în acelaşi timp să ne menţinem şi sănătoşi.

Polenul este definit ca fiind “super-aliment, fiind un aliment foarte complex, ce conține majoritatea nutrienților de care are nevoie corpul uman pentru a supraviețui. Valoarea nutritivă și terapeutică este superioară mierii de albine. Compoziția chimică este foarte complexă, fiind alcătuită din proteine, zaharuri, lipide, vitamine, enzime, substanțe minerale, fitohormoni, pigmenți de natura carotenoidă și flavonoidă.

            Dieta cu polen de albine ne poate ajuta să slăbim, deoarece acționează la stimularea metabolismului, care grabește arderea caloriilor. Are abilitatea de a echilibra metabolismul, corectând dezechilibrele metabolice ce pot duce la îngrășare sau slăbire excesivă. În urma unei diete cu polen se observă reducerea colesterolului și a retenției de apă.

Atunci când se administrează pentru prima dată granule de polen crud, este recomandat să se înceapă cu o linguriţă de polen, care se ia preferabil dimineaţa pe stomacul gol, doza crescând treptat până la 1-2 linguri, pe parcursul a două săptămâni.

O variantă de cură cu polen spune că granulele de polen trebuiesc dizolvate în apă cu suc de lămâie, într-un suc fresh, borș sau kefir pentru a ușura absorbția în tubul digestiv. Pentru 30g de polen este recomadat 150ml lichid. Specialiștii recomandă începerea curei de polen cu doze mici, de 10 grame (2 lingurițe rase), după masă, ca mai apoi, să fie crescută progresiv cantitatea. Persoanele foarte active sau cele suprasolicitate fizic sau intelectual pot consuma până la 50 și 100 g/zi. După o perioadă de acomodare de câteva săptămâni (perioada diferă de la persoană la persoană, în medie, între 3 și 5 săptămâni), se poate trece la administrarea pe stomacul gol, de preferat dimineața, pentru că polenul este tonic și energizant, administrarea lui seara nefiind recomandată.

A doua variantă este consumul timp de 8 zile a câte linguriţă rasă de polen, ca mai apoi, în următoarele 7 zile cantitatea să se mărească, luându-se câte o linguriţă cu vârf de polen. În cea de-a treia săptămână se ia câte o lingură rasă de polen, iar din cea de-a 21-a zi se va lua, până la terminarea curei, o lingură cu vârf.

Cura cu polen durează minimum două săptămâni în care se consumă 10-30g polen pe zi. Se fac 3-4 cure pe an, de preferat, câte o lună la fiecare început de trimestru.

În caz că vă simțiți rău, întrerupeți imediat cura și adresați-vă medicului dumneavoastră pentru un consult.