Sortimente romanesti de miere
Mierea este un produs apicol obținut prin transformarea și
prelucrarea nectarului florilor, iar apoi depozitarea acestuia de către albine
în celulele fagurilor, pentru a constitui hrană populației din stup. Obținerea
mierii este scopul principal al apiculturii
din trecut și din prezent.
Tipuri românești de miere
1. Mierea de salcâm
Această miere este monoflorală obținându-se prin amplasarea stupilor în
masivele de salcâm începând cu luna mai.
Dar ce o face mai specială decât celelalte tipuri?
Mierea de salcâm are un miros dulce și floral, iar gustul este dulce și
delicat. Totodată are un aspect foarte comercial, astfel că reușește să atragă
privirile prin faptul că poate să rămână într-o stare lichidă foarte mult timp,
iar aspectul său limpede te duce la dorința irezistibilă de a o gusta.
Este foarte bogată fructoză și oligoelemente, precum crom, cupru, iod, fier,
zinc, fluor.
2. Mierea de tei
În
mitologia greacă, teiul este considerat a fi „pomul vieții” sau „arborele
sănătății”. Acest lucru se datorează calităților plantei ce sunt transmise în
nectar și în polen. Asemeni mierii de salcâm și mierea de tei este una
„monofloră”. Are o aromă dulce-lemnoasă, iar culoarea gălbuie-roșiatică.
Mierea de albine din flori de tei conține mai multe vitamine decât restul
„suratelor” sale – vitamina B1, C, biotină, niacină, zinc, calciu, potasiu și
magneziu.
Totuși, aroma ei interesantă nu este pe placul tuturor, dar acesta miere are
atuul de a nu fi la fel de dulce, asemenea celorlalte sorturi.
Este
recunoscută drept calmant psihic, somnifer, afrodiziac.
3. Mierea de rapiță
Mierea de rapiță, de o culoare alb-gălbuie, este o miere monoflorală cu
calități terapeutice deosebite, fiind recomandată persoanelor ce suferă de
osteoporoză sau afecțiuni ale rinichilor. Particularitatea acestei mieri este
cantitatea mare de coenzima Q3.
Caracteristic acestui tip de miere este
cantitatea mare de glucoză, datorita căreia aceasta se cristalizează cel mai
repede dintre toate. Astfel acesta este tartinabilă, având aspect de șerbet.
Are o consistență aparte, fiind o miere mai puțin dulce, cu un miros specific.
4. Mierea de floarea-soarelui
Floarea soarelui se cultivă în continuare pe suprafețe întinse, ceea ce
permite producția de miere în cantități mari.
Mierea de floarea soarelui are o culoare galbenă ce poate varia de la auriu la
muștar, o dulceață specifică și un miros plăcut. Datorită cantității mari de
glucoză pe care o conține, această miere este în stare lichidă maxim 3
săptămâni, după care se cristalizează, luând aspectul unui șerbet.
Unicitatea acestei mieri este dată de conținutul de lecitină sub formă pură,
ajutând la întărirea memoriei și dezvoltarea intelectului. Din această cauză,
mierea de floarea soarelui a început să fie consumată în școlile japoneze și
chineze în urma impunerii consumului a 50 de grame de miere a elevilor.
Mierea de floarea soarelui este o miere superioară datorită proprietăților
excepționale a valorii nutritive.
5. Mierea polifloră
În general, mierea polifloră este considerată cel mai complex tip de
miere, ea înglobând nectarul de la câteva zeci, dacă nu sute, de specii de
plante medicinale și având ceva din proprietățile terapeutice ale fiecăreia
dintre ele. Proprietăţile sale diferă foarte mult în funcţie de regiunea din
care provine.
De exemplu, mierea de la câmpie are o acţiune antiseptică şi sedativă mai
puternică, spre deosebire de mierea polifloră din regiunile muntoase înalte, la
care efectul antiinfecțios se adresează în special aparatului respirator, iar
efectul sedativ este înlocuit cu unul tonic nervos.
După cum am spus și mai sus, există o varietate de tipuri de miere de albine,
potrivite pentru fiecare.
6. Mierea de Pădure
Mierea de Pădure este singurul sortiment de miere care nu provine din
nectarul florilor. Acest tip de miere provine din secrețiile dulci ale
arborilor.
În pădurile de Brad, Pin, Molid, sau chiar pădurile de Fag sau Salcie, pe
trunchiul sau pe frunzele acestor arbori se scurg rășini sau anumite substanțe
lipicioase dulci. Aceste substanțe dulci sunt preluate de albine, mai ales în
perioada de primăvară și toamna, când florile sunt puține sau oferă puțin
nectar.
Este mai
aromată, pentru că are acele substanțe de tip rășini, balsamuri care dau
această aromă mai intensă de tip rășinos și ea este mult mai bogată în
polifenoli, cum spun oamenii de știință, acei pigmenți vegetali sau flavonoide,
care fac că această miere să fie mai puternic antibacteriană, antiinflamatoare,
antioxidantă, să fie mai bună stimulatoare a sistemului imun, să ajute mai bine
regenerarea pielii, a mucoaselor din corp și chiar și producerea de sânge la
nivelul măduvei osoase.
Mierea de mană este singură miere tolerată de alergicii la polen, are în compoziția
sa de 20 de ori mai multe minerale și oligoelemente decât mierea obținută din
nectarul florilor.
Lasa un comentariu