Mierea a fost întotdeauna înconjurată de mituri și credințe populare, datorită proprietăților sale nutritive și medicinale.

Iată câteva mituri despre miere și realitatea din spatele lor:


1. Lingură de metal pentru a lua mierea?

Fals – Poți folosi o lingură de metal pentru a lua mierea fără probleme.

    De unde vine acest mit

  • Se spune că metalul ar reacționa cu mierea, afectând proprietățile sale. În realitate, mierea este ușor acidă, dar contactul scurt cu o lingură metalică nu o alterează.

  Ce e de evitat?

  •     Dacă lași o lingură metalică în miere pentru mult timp (ore sau zile), poate apărea o reacție de oxidare, afectând ușor gustul și compoziția mierii.

  Alternativă tradițională

  • Lingurile de lemn sunt populare nu pentru că metalul ar fi dăunător, ci pentru că nu afectează temperatura mierii și sunt mai estetice.


2. Spuma albă deasupra mierii?

Fals -  Mierea care are o spumă albă deasupra NU este alterată, ci este un fenomen natural. Această spumă apare din cauza:

  • Aerului prins în miere – În timpul procesului de extracție și turnare, mierea poate reține mici bule de aer, care se ridică la suprafață sub formă de spumă.
  • Enzimelor și polenului – Mierea crudă și nefiltrată conține enzime, particule fine de polen și alte substanțe benefice, care pot forma o peliculă albicioasă.


3. Mierea cristalizată este stricată sau are zahăr?

Fals - Mierea cristalizată NU este stricată și NU este falsificată.

De ce se cristalizează mierea?

Cristalizarea este un proces natural și depinde de conținutul de glucoză și fructoză:

  • Mierea cu mai multă glucoză (ex. mierea de rapiță, de floarea-soarelui) se cristalizează mai repede.
  • Mierea cu mai multă fructoză (ex. mierea de salcâm) rămâne lichidă mai mult timp.

Cum îți dai seama dacă o miere este falsificată?

  • Mierea falsificată (cu zahăr adăugat) poate avea cristale mari, neregulate, care nu se dizolvă ușor. Un test simplu este să pui o linguriță de miere într-un pahar cu apă rece:
  • Mierea pură se va scufunda și nu se va dizolva imediat.
  • Mierea falsificată se va dizolva rapid, ca zahărul.

Cum refaci mierea cristalizată? Dacă vrei să o faci lichidă din nou, o poți pune într-un vas cu apă călduță (maxim 40°C) și se va topi treptat, fără să-și piardă proprietățile.


4. Mierea devine toxică dacă este încălzită?

Fals  -  Mierea NU devine toxică dacă este încălzită, dar își poate pierde unele proprietăți benefice.

Ce se întâmplă când încălzești mierea?

  • Dacă o încălzești ușor (sub 40°C), își păstrează enzimele și antioxidanții.
  •  La temperaturi mai mari (peste 40-45°C), mierea își pierde o parte din enzime, vitamine și proprietăți antibacteriene.
  • Dacă este expusă la temperaturi extrem de ridicate (peste 100°C), poate forma hidroximetilfurfural (HMF), o substanță care în cantități mari poate fi dăunătoare, dar în mod normal este prezentă în cantități mici și nu este periculoasă pentru consum.

Cum e mai bine să consumi mierea?

  • O poți pune în ceai cald, dar lasă-l să se răcească puțin înainte de a adăuga mierea.
  • Dacă o folosești la gătit, nu e toxică, dar își pierde beneficiile medicinale.


5. Mierea de salcam nu cristalizeaza?

Fals -  Mierea de salcâm cristalizează, dar foarte lent.

De ce mierea de salcâm rămâne lichidă mai mult timp?

  • Cristalizarea depinde de raportul dintre glucoză și fructoză:

Mierea de salcâm are un conținut ridicat de fructoză (aprox. 41%) și mai puțină glucoză (aprox. 34%).

  • Glucoza este responsabilă pentru cristalizare, așa că, având mai puțină, mierea de salcâm rămâne lichidă 6-12 luni sau chiar mai mult.

Dar se cristalizează totuși! După un timp foarte lung (uneori peste un an), poate face cristale foarte fine, aproape imperceptibile.