Cristalizarea mierii un certificat de calitate
Cristalizarea sau zaharisirea este un proces natural,
care intervine mai repede sau mai târziu în funcție de sortimentul de miere. Mierea
care cristalizează cel mai repede este cea de rapiță, apoi de floarea soarelui,
polifloră, tei sau chiar după un an mierea de salcâm. Totul ține de raportul
cantitativ dintre fructoză și glucoză,
cele două componente principale din miere, iar procentajul relativ al fiecaruia determină
rapiditatea cu care se desfășoara procesul.
Cu trecerea timpului, la temperaturi scăzute glucoza din
miere se transformă în cristale mai fine sau mai dure, în funcție de sortiment.
Astfel, cristalizarea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece
din stare lichidă în stare solidă sau semisolidă, fără a-și schimba gustul sau
calitatea
Prin urmare mierea cristalizată este o miere PERFECTA,
care iși păstrează toate elementele nutriționale și proprietățile intacte. Prin încălzirea peste
40 de grade mierea iși pierde enzimele.
De multe ori, în urma cristalizării mulți dintre noi am
observat ca mierea poate forma o placa albă. Fenomenul se numește ′′ înflorire
′′ sau ′′ floare de miere ". Acest lucru este un indicator de calitate,
demonstrează că în timpul procesării nu s-a folosit incalzirea, iar mierea a
fost foarte bine maturată de către albine.
Compoziția mierii diferă an de an, dar
este un proces normal. Se datorează unui climat care afectează florile, și în
general înflorirea cristalelor de miere. Prin urmare, nu în fiecare an poți
vedea aceste modele uimitoare în borcanele cu miere.
Să rămâneți sănătoși!
.
1 Comentariu(i)
Nu stiu de ce dar nu mai imi place deloc mierea când se cristalizează, oricât de natural ar fi.
Lasa un comentariu