Cristalizarea sau zaharisirea este un proces natural, care intervine mai repede sau mai târziu în funcție de sortimentul de miere. Mierea care cristalizează cel mai repede este cea de rapiță, apoi de floarea soarelui, polifloră, tei sau chiar după un an mierea de salcâm. Totul ține de raportul cantitativ  dintre fructoză și glucoză, cele două componente principale din miere,  iar procentajul relativ al fiecaruia determină rapiditatea cu care se desfășoara procesul.

Cu trecerea timpului, la temperaturi scăzute glucoza din miere se transformă în cristale mai fine sau mai dure, în funcție de sortiment. Astfel, cristalizarea mierii este un fenomen natural prin care aceasta trece din stare lichidă în stare solidă sau semisolidă, fără a-și schimba gustul sau calitatea

Prin urmare mierea cristalizată este o miere PERFECTA, care iși păstrează toate elementele nutriționale și proprietățile intacte. Prin încălzirea peste 40 de grade mierea iși pierde enzimele.

De multe ori, în urma cristalizării mulți dintre noi am observat ca mierea poate forma o placa albă. Fenomenul se numește ′′ înflorire ′′ sau ′′ floare de miere ". Acest lucru este un indicator de calitate, demonstrează că în timpul procesării nu s-a folosit incalzirea, iar mierea a fost foarte bine maturată de către albine.

       Compoziția mierii diferă an de an, dar este un proces normal. Se datorează unui climat care afectează florile, și în general înflorirea cristalelor de miere. Prin urmare, nu în fiecare an poți vedea aceste modele uimitoare în borcanele cu miere.

Să rămâneți sănătoși!

.