Lumanarile din ceară de albine sunt folosite încă din antichitate, când aristocrații romani au înlocuit vechile lumânări din trestie de zahăr datorită mirosului mai plăcut și arderea mai curată. În timp, aceste lumânări au ajuns a fi considerate un simbol al bogăției, al averii. 

Cu trecerea timpului, lumânările au evoluat. Dacă înainte simbolizau bogăția, în evul mediu acestea erau asociate cu puritatea, cu rugaciunea, cu sarbatoarea.  Aceasta se datorează faptului că lumânările au început să fie folosite în scopuri religioase, utilizate în biserici și mănăstiri creștine. 

Deși energia electrică a înlocuit lumânările, acestea continuă să fie folosite în multe scopuri. De exemplu, poate creea o atmosfera ambientală seara la o cină romantică sau în timpul meditației deoarece nu emite fumingene, fapt benefic pentru sistemul respirator. De asemenea, arderea unei lumânări din ceară de albine timp de 30-60 de minute înlocuiește agenți patogeni, impuritățile și praful din aer cu un miros florar-mieros și cu cel puțin 50 de substanțe benefice sistemului respirator, fapt care ajută la ameliorarea alergiilor. De aceea, lumânarea de ceară se recomandă la pacienții de astm sau migrene. În plus, lumânările în care au fost adăugate uleiuri esențiale ajută la normalizarea și îmbunătățirea stării corpului și, de asemenea, ajută la ridicarea dispoziției și calmului.

Lumanările de ceară, în ciuda progresului tehnologic, continuă să aibă beneficii și utilități în prezent. Chiar și în era modernă, lumanările continuă să ofere un farmec special și să aducă comfort în viață.