Pentru noi ca și familie apicultura înseamnă pasiune, răbdare, respect, devotament și multă dragoste. Acesta este secretul succesului nostru, atât pe plan profesional cât și pe plan personal.


Interesul nostru pentru apiterapie a crescut pas cu pas, descoperind o altă viață. O viață sănătoasă. Primul nostru contact cu această lume a fost la un târg apicol din Cluj, unde l-am cunoscut pe renumitul apicultor Oros, din Sălaj, care vindea un produs aparte. Am stat de vorba cu el și ne-au fascinat poveștile lui, cu rezultate miraculoase. Fiind începători, ne-am pus cu burta pe carte și am așteptat următorul târg de la Cluj, dar la târgul acesta am participat și noi. Aici am întâlnit un om deosebit, pe Dumitru din Suceava. Acest om ne-a învățat să iubim apicultura și să facem din apiterapie un mod de viață. Ce poate fi mai minunat decât să stai într-o livadă de cireș sau lângă un lan de rapiță și să simți vibrația vieții.Pentru noi apicultura este o meserie nobilă, o artă și o știință pe care vrem sa o descoperim zi de zi.Ce înseamnă viața de apicultor? Dramă, comedie, romanță, aventură… cu siguranță o mulțime de povești frumoase de spus nepoților.Apicultura, în familia noastră a început să fie practicată cu zeci de ani în urmă, de către bunicul nostru, Elceanu din Giula, devenind o tradiție.
Ucenicia noastră a început într-o livadă de nuci bătrâni, într-un sat de lângă Cluj, pe lângă un apicultor mai experimentat, mezinul familiei, Răducu. Prima îndemânare ce a trebuit să o depindem a fost mânuirea afumătorului, iar următoarea provocare a fost descoperirea ouălor de o zi și a mătcilor.Astfel au trecut doi ani de ucenicie, ne-am luat inima în dinți și am făcut prima achiziție, zece stupi. Iar de aici începe un alt capitol în viața noastră, Aventuri în Stupina Avram. În acest nou capitol am avut parte de aventuri pline de adrenalină de la primul pastoral la salcâm, emoția primului stors, spaima primului furtișag, misterului fumului. Când descoperi în totalitate ce însemnă ”familia de albine” ca organizare începi să prețuiești viața, începi să te bucuri de acele frumuseți pe care Dumnezeu le-a creat în jurul nostru, care datorită vitezei nu le mai vedem și nu le mai simțim, începi să iubești albinele și chiar înțepăturile lor. Gluma noastră preferată este ”Noi avem doi copii acasă și vreo 10000 în Giula”.O altă etapă a noii noastre vieți, paralelă cu activitatea de apicultor este rezultată din pasiunea pentru amestecurile apicole. Astfel am început să citim foarte mult, să discutăm cu prieteni apicultori și cu doctori, în special pediatri despre aceste amestecuri. Această pasiune a fost motivată de dorința mea de a-mi însănătoși fetița, care a avut subluxație de șold bilaterală datorită rahitismului, a cărui cauze nimeni nu mi le putea explica. Deoarece toate tratamentele alopate nu au avut succes, am trecut pe apiterapie și după vârsta de un an i-am dat miere amestecată cu polen crud, propolis și cătina. Iar surpriza a apărut într-un timp foarte scurt, rezultatele fiind  remarcabile. Motivată de această reușită am început să îi administrez acest amestec și băiețelului meu, care era anemic și nu avea poftă de mâncare, cauzată de așa numita boală ”Lene de mâncat”. După trei săptămâni era de nerecunoscut, frica de mâncare și lenea erau de domeniul trecutului. Iar lista rezultatelor poate continua.
 
Satisfacția pe care ne-o dă această meserie este mulțumirea pe care ne-o transmit clienții când au parte de bucuria unei vieți sănătoase. Nimic nu se compara cu un mulțumesc pe care îl primești din suflet pentru o faptă bună. Iar în ultimii doi ani ne-am simțit o familie binecuvântată din plin.
Ioana și Sorin Avram