Beneficiile lăptișorului de matcă
Beneficiile lăptișorul de matcă
Lăptișorul de matcă "super- aliment" este produsul excepțional al stupului, secretat de
gladele hipofaringiene ale albinelor tinere lucrătoare, rezervat pentru
hranirea reginei și a larvelor până în 3 zile. Regina stupului este hrănită
exclusiv cu lăptișor de matcă iar perioada ei de viata este de 50 de ori mai
mare decât cea a albinei.
Lăptișorul de matcă este de culoare alb-gălbui, are gust
acrișor-astringent. Spre deosebire de restul produselor apicole, acesta se ține
sub limbă până la dizolvare.
Compoziția
lăptișorului de matcă
Lăptișorul de matcă este plin de nutrienți, în special
proteine și aminoacizi. Studii de specialitate au demonstat de lăptișorul de
matcă este singura sursa de acid 10HDA.
Totodata conține toate vitaminele din complexul (B1, B2,
B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12), dar şi nutrienţi precum:
•vitamina A, D, C, E şi K;
•antioxidanţi;
•17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care
organismul uman nu îi poate produce;
• mineral: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru,
mangan, magneziu şi fosfor;
•proteine, într-un procent de 12% – 15%;
•lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista cu
siguranţă poate continua.
Particularitatea
lăptișorului de matcă este dată de conținutul acizilor grași speciali.
Principalul acid gras este acidul 10HDA, compus bio-activ intâlnit în mod
natural doar în lăptișorul de matcă. Apoi
vorbim și despre 10-HDDA, acidul sebacic (SEA) și 4-hidroperoxi-2-decenoic acid
etil ester (HPO-DAEE).
Prezența acestor acizi sunt principaluu responsabili
pentru efectele terapeutice ale lăptișorului de matcă.
Beneficiile lăptișorului de matcă:
- Recomandat în întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;
- Reglează tensiunea arterială – acționează ca un vasodilatator reducând
presiunea exercitată asupra vaselor de sânge
- Contribuie la prevenirea afecțiunilor cardiace
- Echilibrează nivelul colesterolului
- un consum constant de lăptișor de matcă conduce la o scădere a
nivelului de colesterol LDL
- Susține fertilitatea
- Ajuă la menținera echilibrului hormonal la femei
- Reduce simptomele menopauzei
- Susține un sistem imunitar
sănătos
- Sprijină activitatea mentală – Studiile
recente au indicat rolul benefic asupra funcțiilor neuronale, îmbunătățindu-se
memoria pe termen scurt
- Revitalizează și fortifică
starea fizică a organismului
- Are proprietati
anti-imbatranire - -Lăptișorul de matcă conține antioxidanți care stimulează producerea
de colagen și contribuie la mentinerea elasticitatii si fermitatii tenului.
Lăptișorul de matcă conferă strălucire pielii.
- Este recomandat în perioade de stres și efort intes
- Recomandat în prevenirea bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) datorită conținutului ridicat de antioxidanți
Surse:
- https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly
- https://www.medicalnewstoday.com/articles/324152
- https://www.healthline.com/nutrition/royal-jelly#TOC_TITLE_HDR_7
1 Comentariu(i)
Doresc polen ,Laptisor de matca
Lasa un comentariu