Beneficiile lăptișorul de matcă

Lăptișorul de matcă "super- aliment" este produsul excepțional al stupului, secretat de gladele hipofaringiene ale albinelor tinere lucrătoare, rezervat pentru hranirea reginei și a larvelor până în 3 zile. Regina stupului este hrănită exclusiv cu lăptișor de matcă iar perioada ei de viata este de 50 de ori mai mare decât cea a albinei.

Lăptișorul de matcă este de culoare alb-gălbui, are gust acrișor-astringent. Spre deosebire de restul produselor apicole, acesta se ține sub limbă până la dizolvare.

Compoziția lăptișorului de matcă

Lăptișorul de matcă este plin de nutrienți, în special proteine și aminoacizi. Studii de specialitate au demonstat de lăptișorul de matcă este singura sursa de acid 10HDA.

Totodata conține toate vitaminele din complexul (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12), dar şi nutrienţi precum:

•vitamina A, D, C, E şi K;

•antioxidanţi;

•17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce;

• mineral: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor;

•proteine, într-un procent de 12% – 15%;

•lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista cu siguranţă poate continua.

 

Particularitatea  lăptișorului de matcă este dată de conținutul acizilor grași speciali. Principalul acid gras este acidul 10HDA, compus bio-activ intâlnit în mod natural doar în lăptișorul de matcă.  Apoi vorbim și despre 10-HDDA, acidul sebacic (SEA) și 4-hidroperoxi-2-decenoic acid etil ester (HPO-DAEE).

Prezența acestor acizi sunt principaluu responsabili pentru efectele terapeutice ale lăptișorului de matcă.

 

Beneficiile lăptișorului de matcă:

  • Recomandat în întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;

  • Reglează tensiunea arterială – acționează ca un vasodilatator reducând presiunea exercitată asupra vaselor de sânge
  • Contribuie la prevenirea afecțiunilor cardiace
  • Echilibrează nivelul colesterolului  - un consum constant de lăptișor de matcă conduce la o scădere a nivelului de colesterol LDL
  • Susține fertilitatea
  • Ajuă la menținera echilibrului hormonal la femei
  • Reduce simptomele menopauzei
  • Susține un sistem imunitar sănătos
  • Sprijină activitatea mentală – Studiile recente au indicat rolul benefic asupra funcțiilor neuronale, îmbunătățindu-se memoria pe termen scurt
  • Revitalizează și fortifică starea fizică a organismului
  • Are proprietati anti-imbatranire - -Lăptișorul de matcă conține antioxidanți care stimulează producerea de colagen și contribuie la mentinerea elasticitatii si fermitatii tenului. Lăptișorul de matcă conferă strălucire pielii.
  • Este recomandat în perioade de stres și efort intes
  • Recomandat în prevenirea bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) datorită conținutului ridicat de antioxidanți

Surse: