Mierea de albine sau zahărul? Este o întrebare care frământă multe persoane.

Zilele trecute îl urmăream pe unul dintre doctorii cu specializare în api-fitoterapie, cu care colaborez și atât de frumos a explicat de ce îți taie pofta de dulce lingurița de miere, încat am zis ca trebuie să vă împărtașesc lucrurile acestea.

Atât mierea cât și zahărul fac parte din categoria  carbohidraților, având în compoziție molecule de glucoză și fructoză.  Diferența este ca aceste molecule în cazul zahărului sunt legate, iar în cazul mierii ele sunt libere, așadar organismul nostru le utilizează fără consum energetic și se absoarbe mai repede în sânge.

10 motive să înlocuim zahărul cu mierea de albine

Mierea

Zahărul (otrava alba)

·         Mierea are un conținut bogat de antioxidanți, care ajută la prevenirea bolilor de inimă

·         Zahărul crește riscul de apariție al bolilor cardiace și diabet de tip 2

·         Mierea a fost folosită încă din timpuri străvechi ca și îndulcitor și medicament.

·         Zahărul generează un comportament adictiv.

·         Dependența de zahăr este o problemă reală

·         Mierea este bogată în enzime

·         Zahărul nu conține enzime, astfel este mai greu de digerat

·         Mierea ne protejează dantura, o bucățică de fagure cu miere mestecată igenizează cavitatea bucală

·         Zahărul favorizează apariția cariilor dentare

·         Mierea conține minerale, vitamine, proteine și enzime care clădesc sistemul imunitar

·         Zahărul împiedică asimilarea vitaminelor și mineralelor 

·         Mierea în  stare crudă ajuta la ameliorarea alergiilor datorită polenului din compoziție

·        Zahărul favorizează apariția alergiilor alimentare

·         Mierea are proprietăți antibacteriene și cicatrizante

·         O dietă bogată în zahăr crește presiunea sângelui și nivelul lipidelor din sânge

·         Mierea are mai puține calorii comparative cu zahărul și este mai dulce.

·         Zahărul aduce calorii goale,  fără vitamine și minerale

·         Mierea poate calma tusea sau durerile de gât

·         Zaharul favorizează apariția și progresia hipertensiunii arteriale

·        Mierea este un foarte bun detoxifiant, stimulează digestia și metabolismul, favorizează tranzitul intestinal

·         Consumul de zahăr duce la creșterea în greutate și apariția obezității